Bästa mingeltipset

Ska du på en tillställning där du behöver mingla och småprata? Då finns det en hel del saker du ska tänka på – speciellt så du inte blir ett ”monologmonster” som Elaine Eksvärd uttrycker det.

Oavsett om du står omgiven av kollegor och produktställ på en mässa eller ska dinera med celebriteter finns det en sak dessa tillfällen har gemensamt: att du behöver mingla. För att lyckas mingla på rätt sätt finns en del saker du behöver tänka på om du inte vill uppfattas som ett monologmonster eller en grå mus. Det är en balansgång.

Så minglar du på rätta sättet

För att lyckas på minglet är det viktigt att du tänker till redan innan du är på plats om vad det faktiskt är för tillställning du ska gå på, och sedan anpassa dig därefter. Men oavsett om du är med jobbet eller på fest så är det viktigt att du är nyfiken och inte tar upp för mycket plats. Till Svenska Dagbladet säger till exempel retorikexperten Elaine Eksvärd att det är viktigt att du inte tar för mycket plats och gör dig själv till ett monologmonster utan i stället vågar fråga frågor. Poängen med ett mingel är nämligen att få andra att prata och inte att du bara pratar om dig själv och dina erfarenheter. Försök i stället beakta sammanhanget och anpassa dina kommentarer därefter – till exempel säga något om maten, föreläsningen eller fråga vad någon tyckte om. Vad du däremot ska undvika är detta, de tre P:na:

  • Politik
  • Pengar
  • Privatliv

Vad det är viktigt att tänka på är i vilket sammanhang du är i. Är du på en jobbfest kanske det inte är passande att börja snacka löner eller politik och du bör definitivt inte börja prata om dina privata problem eller åkommor. Sådana samtalsämnen kanske gör att det pratas för stunden, men på nästa mingel med samma personer är det nog inte dig som personerna kommer flockas kring. Försök i stället välja öppna samtalsämnen där fler kan ansluta till konversationen om intresse finns.