7,1 miljarder kronor är vad vi omsatte i julhandeln förra året. 7,1 miljarder kronor. Det är oförståeligt mycket pengar och i år förväntas vi slå rekord, och lätt nästan 75 miljarder kronor under julmånaden.
Det är ju kul med jul, och att ge varandra julklappar. Det är trevligt att se reaktionerna när en får någonting fint som han eller hon kanske önskat sig. Men det trevliga kan snabbt avta, i samband med att man kollar kontot efter att julen har passerat.
Tips för bättre ekonomi
Januari har många gånger kallats för den fattiga månaden. Det är inte konstigt, om en ser till hur mycket svenskarna lägger på julklappar, att det blir tomt i plånboken efter jul. Därför kan det redan nu vara en god idé att försöka få ihop en hållbar budget som sträcker sig till februari. Här kommer några tips på hur du håller ekonomin vid liv:
- Räkna ordentligt, både in- och utgifter med allt från minsta julklapp till hyra och matkostnader. Om du är osäker rekommenderas att du gör ett överslag, eftersom det endast kommer att leda till att du har pengar över när månaden är slut.
- Ta ett extra jobb. Att försöka få in lite extra pengar kan vara guld värt under tider då det kommer extra mycket utgifter. Ett exempel på ett jobb som alla med körkort kan ta är att köra Uber, till exempel helger eller kvällar. Du behöver en bra bil för att kunna köra Uber och har du ingen bil kan det faktiskt löna sig att köpa in en bil. Sök billån på advisa.se för att se om du har befogenhet att låna till en bil.
- Prata med vänner och familj huruvida att julklappar är nödvändigt, kanske kan ni skippa dessa i år om ni har lite dåligt med pengar? Eller varför inte gå ihop och lägga en viss summa på välgörenhet? Det är många som har det svårt i dessa tider och det är en mycket fin gest att göra.