Konferens och kondomblunder

Något som är extremt viktigt när man planerar att hålla en konferens är att anpassa dess innehåll efter vilka som ska komma och besöka den samt att man också väljer att visa sitt företag från bästa sida – något man misslyckades med totalt när Trelleborg kommun höll sin konferens på Kvalitetsmässan i Göteborg.

konferens föreläsning debattNär man tänker på konferenser och mässor i kommunala sammanhang är kondomer nog inte det första man tänker på. Men under Kvalitetsmässan i Göteborg var detta något som personerna i montern för Arbetsmarknadsförvaltningen tyckte stämde riktigt bra in. Tillsammans med lite annat smått och gått delade man nämligen där ut goodiebags innehållandes just kondomer, något som besökaren Andreas Larsson reagerade strakt på. Till Trelleborgs Allehanda uttrycker han bland annat att han inte anser att just kondomer passar sig som gåva på Kvalitetsmässan, speciellt inte som personen som räck honom kondomerna i samma andetag sagt ”det är ju konferens”. Vilket framförallt kanske inte känns passande med tanke på att just denna monter var sammankopplad till seminariet ”Orka fullfölja – det är en kvalitetsfråga” vars första del av budskapet även stod tryckt på kondomens förpackning, enligt Sveriges Radio.

En icke-okej attityd mot äktenskapet

present (2)När Andreas uttryckte ett tydligt nej tack med motivationen att han var lyckligt gift och hade sin fru hemma till personen som dela ut kondomerna till honom fick han ytterligare en kommentar. Personen sa ”det väl inte hindrat någon”, något som också fick honom att reagera. Till bland annat Expressen säger han att det inte är kondomerna i sig som fick honom att skriva det uppmärksammade inlägget på Facebook som är anledningen till att nyheten uppmärksammats. Andreas har inget emot kondomer, det han reagerade på var den lättsamma attityden gentemot äktenskapet. För honom är det en stor sak att han stått framme vid altaret och lovat sin fru evig kärlek, något som nog många utav oss håller med om – en konferens är inte något som legitimerar otrohet. Och hans ställer sig också frågande till valet av målgruppen med kommentaren ”Vad är det för målgrupp, vi är inte på Roskildefestivalen liksom” plus att han menar att man nog ska tänka till en extra gång när man som kommun står bakom att dela ut kondomer under det givna sammanhanget.

Arbetsmarknadsförvaltningen ser inget fel

När tidningarna också kontaktar Cecilia Lejon, chefen för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun, säger hon att uttalandet från personen i montern både är märkligt och olyckligt. Åsikten som den personen lämnade är ingen som kommunen ställer sig bakom, men hon ser däremot inget fel i att dela ut kondomerna i sig. Istället menar hon att kondomer står för ansvarstagande och det ser hon som positivt – och det är det också förstås men kanske inte riktigt något som behöver prackas på besökare till kommunen. Då ska man hellre kanske göra just som Andreas nämnde, rikta sig mot besökarna på festivaler.