Kreativitet på jobbet?

Idag skriver vi om meningslösa jobb och hur detta på olika sätt kan stävjas, men även om kreativitet och energi och hur man ökar detta på en arbetsplats.

BusinessfolkEn som har varit rätt så tongivande under de senaste två åren i svensk jobbmentalitet är Roland Paulsen, som skrivit böcker baserade på sin avhandling om hur arbetslivet till stor del består av sysslor som inte alls har med jobbet att göra och att det tomma arbetet särskilt förekommer i kontorsmiljöer, med en känsla av meningslöshet och uttråkning som bister följd. Om detta kan vi läsa i en artikel i SvD. De sysslor som vi ägnar oss åt som också kan benämnas som riktigt meningslösa i jobbeffektivitet och flitighet är bland annat att vi ägnar timmar av vår arbetstid till att ta överlånga fikapauser, ringa privatsamtal, skriva privatmail och surfar på nätet, vare sig det är facebook eller nätshopping som gäller. Ett begrepp har myntats, och det är inte burnout, det är boreout. Hur kommer man tillrätta med detta? Ett sätt kan vara att kanske prata om tomt arbete och motverka detta genom olika strategier kanske genom att boka in en konferens i ämnet, till exempel via http://www.sandudden.se/

Mer energi och kreativitet

I DN kan vi däremot läsa om hur man får mer energi och kreativitet på jobbet och det handlar inte bara om uppgifterna man utför utan om andra saker också som att luncha med någon som man inte brukar umgås med, byta almanacka med en kollega eller ta en paus för att reflektera, men även att ha möten utomhus, ge tid för brainstorming, låta sina medarbetare misslyckas och lyssna på varandra. I samma artikel tillåts en testa sin egen arbetsplats:

  • Uppmuntras du att vara kreativ och komma med nya idéer på jobbet?
  • Vågar du och dina kollegor ta initiativ även om resultatet är ovisst?
  • Är det tillåtet att misslyckas på din arbetsplats?
  • Lyssnar din chef på dig?
  • Har du tid att tänka ut nya idéer?
  • Har du och dina kollegor möjlighet att göra er hörda när det gäller hur företaget leds och utvecklas?
  • Använder ni ett uppmuntrande språk på arbetsplatsen?

Hur meningslösa jobb vi än tycks ha så kan vi läsa i Expressen att var tredje svensk ändå vill jobb till 69 års ålder, det kommer sannerligen också behövas.