Ljud stör på kontoret

De flesta av Sveriges kontorsarbetande sitter i så kallade kontorslandskap där många arbetare sitter i samma rum. Men den här typen av lokal kan vara högljudd och ljud gör att vi får svårare att prestera och koncentrera oss.

kontorlandskap

Det är vetenskapligt bevisat att vår prestation sjunker med flera procent när vi hör folk prata i vår omgivning, skriver Breakit. Därför är alltså kontorslandskap, där man sitter många i ett och samma rum och jobbar, sämre för prestationen. Framförallt blir vi sämre på att utföra arbetsuppgifter som kräver en språklig bearbetning eller att vi bearbetar ny information i korttidsminnet. Forskning visar även att den hjärnkapacitet som vi använder när vi löser mentala uppgifter går ner med nästan tio procent när vi urskiljer och hör prat.

Undvik höga ljud

Men det är inte bara prat som stör vår koncentration och gör det svårt att prestera. Även buller och annan typ av ljud på arbetsplatsen försämrar vår förmåga att arbeta bra. Dessutom gör oförutsägbara ljud som fångar vår uppmärksamhet att vi får sämre prestationsförmåga. Gör man inte något åt att det är högt ljud på kontoret, kommer man alltså att få anställda som varken kan koncentrera sig eller prestera på högsta nivå. Men hur gör man då för att undvika att de anställda på kontoret blir störda av höga ljud och prat? Man kan börja med att köpa ljuddämpande skärmar som man sätter upp lite varstans på kontoret för att avskärma ljud. Dessa kan man bland annat köpa på http://www.soundab.se.

Hörlurar till alla

Man kan också se till att dela ut riktigt kvalitativa hörlurar, tipsar Ny Teknik. I lurarna kan man se till att de anställda får lyssna på fågelsång, vågornas skalp eller vindens sus. En expert säger nämligen att just fågelsång får oss att känna oss trygga och avslappnade.