Snäll chef vinner

Personer i hög position på en arbetsplats brukar ofta lägga till med en ledarstil kantad av principen om att en chef ska vara kall, hård och distanserad – men det är fel. Forskningen visar nämligen att det är snälla chefer som har mest lojala och effektiva anställda, så kanske är det hög tid att byta ledarstil?

Chef tecknad rädda anställdaVill man som chef främja kreativitet, effektivitet och produktivitet i teamet man basar över finns det en rätt väg att gå. Nämligen att vara en snäll chef. Flera studier har exempelvis visat hur den snälla chefens anställda är mer lojala, glada och effektiva i sin vardag samtidigt som man kan se att personer vars chef håller den klassiska chefsrollen som distanserad istället har stressade anställda som löper hög risk för både att gå in i väggen och hjärt- och kärlsjukdomar. Det rapporterar Metro som också listar de många fördelarna med att tona ned sin autoritära, bestämda och hårda ton som chef för att istället vara snäll – vilket det alltså finns mycket att vinna på.

Dessa fördelar finns med snälla chefer

Att vara snäll innebär inte att man på något sätt eftersätter sin plikt som chef, man ska fortfarande fatta de tuffa besluten och ta tag i de svåra ämnena. Men det går att göra detta utan att vara kall och distanserad mot sina anställda. En chef som utstrålar värme och behandlar sina medarbetare på ett schyst och rättvist sätt utan att man i samma mening låter sig utnyttjas. Det gör nämligen att även de anställda blir schystare mot varandra, mer hjälpsamma och produktiviteten ökar eftersom att med detta kommer också en bättre samarbetsförmåga inom gruppen när man känner att man har en stöttande och bra chef att vända sig till. Så om du är chef – föregå med gott exempel och behandla dina anställda som du vill att de ska behandla varandra!